0. klasse
En tryg skolestart
Hos Skanderborg Realskole ved vi, hvor vigtigt det er, at dit barn føler sig trygt og godt tilpas fra dag ét.
Vores to erfarne børnehaveklasseledere sikrer, at hver elev bliver mødt med omsorg, tryghed og faglighed allerede fra første skoledag, så børnene kan udvikle sig i det bedste læringsmiljø.
De to 0. klasser har lokaler i Trappehuset, som ligger tæt på legepladsen, boldbanen og de grønne områder. Her får børnene rig mulighed for at kombinere læring med fysisk aktivitet og leg i trygge omgivelser. I 0. klasse er dagene korte, så efter skoletid kan dit barn fortsætte eftermiddagen i vores SFO, som har til huse i samme lokaler som 0. klasserne. Det skaber en glidende overgang mellem skole og fritid, så børnene kan føle sig trygge i kendte omgivelser.
Vi har højst 22 elever i hver klasse, hvilket giver os mulighed for at skabe et tæt fællesskab mellem børn og voksne og sikre, at hvert barn bliver både set og hørt.
Indskrivning
Den endelige indskrivning til 0. klasse finder sted i efteråret før skolestart i august.
Første møde med skolen
I april inviterer vi forældre og kommende elever til et kort besøg, hvor både børn og voksne får mulighed for at opleve skolen. Her vil du som forældre modtage praktisk information og kunne skrive dit barn op til SFO’en, mens eleverne får mulighed for at møde deres kommende klassekammerater, lærere og pædagoger i klasserne.
Besøg i børnehaverne
I løbet af foråret besøger teamet omkring 0. klasse de kommende elever i deres børnehaver. Her taler vi med pædagogerne om børnenes trivsel og udvikling, så vi er bedst muligt forberedte til at tage imod de nye skolebørn.
Besøgsdag på skolen
I maj inviterer vi de kommende elever til en formiddag på skolen og i SFO’en – uden forældre. Her kan de opleve hverdagen og blive trygge ved omgivelserne inden første skoledag.
Klassedannelse
I juni inviterer vi alle forældre og kommende elever til hygge på Sumpen, skolens grønne område. Her får I at vide, hvilken klasse jeres barn skal starte op i efter ferien. Vi stræber efter at sikre en balanceret sammensætning af klasserne med en jævn fordeling af drenge og piger og ud fra de oplysninger, vi har fået ved besøg i børnehaverne. Vi er optaget af at gøre overgangen fra børnehave til skole så tryg som mulig.
Der kan opstå behov for at justere på klasserne – det gør vi inden jul efter skolestart, hvis vi ser et behov for at forbedre den sociale eller faglige balance.
Fællesskab og social trivsel
For at dit barn får mest muligt ud af sin tid hos os, er det vigtigt, at det føler sig både trygt og accepteret. Derfor arbejder vi målrettet på at skabe et stærkt fællesskab gennem alle skolens aktiviteter – både i undervisningen og i fritiden. Vi lægger stor vægt på gensidig respekt og accept for at sikre, at hver elev føler sig velkommen og støttet.
Forældrene danner hvert skoleår et ”Trivselsråd”, som arbejder sammen med klasselæreren og de øvrige forældre om at skabe de bedste rammer for klassen. Dette inkluderer organisering af aktiviteter og sociale arrangementer, der bidrager til at skabe et stærkt fællesskab.
Det faglige indhold
Vi tilbyder en alsidig undervisning, hvor hver uge byder på musik, idræt, billedkunst, dansk og matematik – altid med plads til leg.
I dansk starter vi med rim, stavelser og sammensatte ord og arbejder os videre til lyd, forme og navne på alle bogstaver. På sigt lærer eleverne at skrive små historier og læse små lette bøger, som styrker deres læse- og skrivefærdigheder.
I matematik lærer børnene om tallene fra 1-100, mængder, geometri og mønstre. I undervisningen kombinerer vi arbejde ved bordet med praktisk læring, hvor børnene lærer matematik gennem leg – både i klasseværelset og ude i det fri.
Der er én musiktime i musiklokalet samt to timers idræt i hallen hver uge. Billedkunst foregår enten i klassen eller i vores billedkunstlokale, og faget er desuden en vigtig medspiller i både dansk- og matematikundervisningen.
Vi skaber en lærerig hverdag, hvor faglig udvikling kombineres med sjove og spændende aktiviteter, så dit barn oplever glæden ved at lære fra starten af.
Samarbejde med SFO
Vi mener, det er vigtigt at se på barnets ressourcer fra flere vinkler. Derfor arbejder klasselærerne tæt sammen med SFO’en, hvor hver 0. klasse har en tilknyttet kontaktpædagog. Klasselærerne mødes ugentlig med pædagogen for at sikre dit barns trivsel og udvikling.
Samarbejde med SFO
Det tætte samarbejde mellem 0. klasselærerne og SFO skal sikre, at vi ser på barnets ressourcer fra flere vinkler.
Derfor har hver 0. klasse en kontaktpædagog i SFO, som 0. klasselærerne holder ugentlige møder med.
Skole/hjem-samarbejde
Vi sørger for at holde dig opdateret og involveret i dit barns skoleliv. Den daglige kommunikation foregår via ForældreIntra eller, i det første år, en postmappe, som altid skal ligge i tasken. Vi afholder et årligt forældremøde, hvor vi fastsætter vores ”Trivselsråd” blandt forældrene. Trivselsrådene bliver valgt for ét skoleår ad gangen til og med 9. klasse. Derudover har vi skole/hjem-samtaler to gange om året: én i oktober/november, hvor SFO-pædagogen og klasselærerne er til stede og én i maj/juni, hvor de kommende klasselærere også deltager.
For at få et optimalt samarbejde forventer vi:
• At vi samarbejder konstruktivt om dit barns udvikling og trivsel.
• At I deltager i forældremøder og forældresamtaler samt bakker op om klasse- og skolearrangementer.
• At I sørger for, at jeres barn møder til tiden, veludhvilet og forberedt med sine ting i orden.
• At I mindst to gange ugentligt besøger ForældreIntra for at holde jer opdaterede.
• At I kontakter os ved fraværsdage.
Vi ser frem til et godt samarbejde, hvor vi sammen sikrer, at dit barn får en god skolestart. Vores fokus er at kombinere høj faglighed med et stærkt fokus på trivsel, så dit barn får de bedste rammer for en positiv og lærerig start på skolelivet.
Skoleparathed
Det kan være svært at finde ud af, hvornår dit barn er klar til at starte i skole. Derfor anbefaler vi, at du snakker med pædagogerne i børnehaven eller kontakter os for vejledning.
Hos Skanderborg Realskole anbefaler vi, at dit barn fylder 6 år inden 31. december året, det starter i skole i august.
Vi glæder os til samarbejdet.